1.    Perubahan nilai
-    Nilai dalam hal ini ialah nilai yang banyak digunakan oleh masyarakat dunia, iaitu dollar as. Jika nilai dollar as mengalami penurunan atau merosot, keadaan tersebut akan mempengaruhi harga dunia, termasuklah emas. Hal ini kerana para pelabur memilih untuk menjual matawang dollar milik mereka, kemudian membeli emas yang dinilai mampu melindungi nilai aset yang mereka miliki.

2.    Situasi politik dunia
-    Keadaan politik dunia yang sedang bergolak atau tidak menentu juga dapat menjadikan harga emas naik. Misalnya, 8 tahun yang lalu terjadinya peristiwa yang membuat keadaan politik dunia tidak menentu, iaitu serangan pengganas ke bangunan WTC amerika syarikat dan penyerangan AS ke atas Iraq pada tahun 2003. Lantaran hal itu, harga emas naik mendadak. Hal ini kerana para pelabur beralih wang dan saham mereka kepada emas. Disebabkan itu permintaan emas melonjak tinggi. Dan harganya pun melambung kerana permintaan yang banyak.

3.    Pembekal dan permintaan
-    Satu daripada contoh yang dapat mempengaruhi pembekal dan permintaan (supply and demand) emas ialah peristiwa yang terjadi pada pertengahan tahun 1980. Ketika itu, penjualan awal oleh perusahaan perlombongan selalu dipersalahkan di atas berlaku kenaikan harga emas. Padahal dalam konsep perniagaan, perilaku perusahaan melakukan kepandaian tersebut ketika harga emas meningkat, perusahaan itu dapat menyelamatkan harga keluaran lombong pada harga yang cukup menarik.
-    Contohnya ketika pertengahan tahun 1998 ketika harga emas terus merosot. Ketika itu, bank-bank pusat di eropah menyatakan akan mengurangkan pengumpulan emasnya denagn rencana pembekuan matawang euro. Harga emas langsung menurun sekitar 290 dollar per troy ounce. 

4.    Tarif faedah
-    Ketika tahap tarif faedah naik, ada usaha yang besar untuk menyimpan wang pada deposit berbanding emas yang tidak menghasilkan faedah. Hal ini tentu sahaja boleh memberikan tekanan terhadap harga emas sehingga nilainya turun. Begitu juga sebaliknya, ketika tarif faedah turun, harga emas cenderung naik